Fatih
Öztürk’le Bafra pirinci başta olmak üzere, pirincin Samsun ve Türkiye’deki serüvenini,
potansiyelini konuştuk.
Bafra Organize
Sanayi Bölgesinde(OSB) kurdukları günümüz şartlarının en modern fabrikayla elde
ettikleri ‘ÜLKEM’ adlı markanın Bafra Pirincinin tüketimi ve ülke geneline
dağıtımı ve yaptıkları katkıları anlattı.
İşte Fatih
Öztürk’ün anlattıkları:
Fatih Öztürk,”Biz, Kalitede
İddialıyız” Dedi
Samsun Gıda
San. Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Öztürk, “Türkiye’de en iyi
çeltik Bafra ovasında yetişiyor. Biz, Bafra pirincini Türkiye piyasaya
sunduğumuzda iyi bir pazar yakaladık. Bafra pirincini marka haline getirip
pazara sunduk" dedi.
Metro Holding A.Ş. Bünyesinde bulunan
Samsun Gıda San. Tic. A.Ş.’nin Bafra OSB’de bulunan METROSS Ülkem Bakliyat Kuru
Bakliyat İşleme ve Paketleme Tesisinde Bafra Pirinci Ülkem Baldo, Ülkem Jumbo
ve Tanem markaları adı altında Türkiye pazarına sundu.
“Ülkem Markası Bafra’nındır”
Türkiye genelinde çok kısa sürede 7
bölgeye Bafra pirincini dağıttıklarını söyleyen Ülkem Bafra Bakliyat Pirinç
Sanayi Ticaret LTD. Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Öztürk, “ Ülkem Bafra
Bakliyat Pirinç Sanayi Ticaret Limited Şirketi dört yıl önce Bafra ile tanıştı.
Yani Metro Holding bünyesi içerisinde kurulan Ülkem Bafra Bakliyat Pirinç
Sanayi Limited Şirketi, Metro Holdingin kuruluşu yani, yavru şirketlerden biridir.
Amaç nedir? Bafra Pirincinin Türkiye’deki, piyasaya girmesidir. Bafra’nın
pirincini bütün Türkiye alıyor, o firmalar Bafra pirincini kendi markaları ile
sunuyorlar. Bafra’ya Türkiye’nin her tarafından alıcı geliyor. Biz ne yaptık,
Bafra pirincinin, Bafra markası ile oluşmasını istedik. O yüzden ülkemi, öyle
kurduk” diye konuştu.
Fatih Öztürk,Samsun havzasında bulunan, Kızılırmak ve Yeşilırmak
Havzasında 110 bin ton ile 120 bin ton çeltik alındığını, bunun yaklaşık 20 bin
tonu Terme ve Çarşamba Havzasında, bunun 5’de, 4’ününde Bafra’da olduğunu
kaydetti.
“Terme’de Bulunan Fabrikalar Çeltiği Bafra’dan Alır”
Fatih Öztürk,” Terme’de üretilen çeltik,
Terme’de bulunan fabrikalara yetmiyor. Onun için Terme’de bulunan Fabrikalar
çeltiği Bafra’dan alıyor. Bu bölgeden Kızılırmak bölgesi de, Mersinlilerde,
Ankaralılar da bu bölgeden çeltik çeker, kısacası Bafra’dan herkes çeltik alır”
dedi.
Türkiye’nin
6’da 1’inin Samsun bölgesinde yetiştiğini belirten Ülkem Bafra Bakliyat Pirinç
Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Öztürk, çeltik üretimi döneme göre değiştiğini, Samsun
bölgesinde 100 bin ton ile 130 bin ton arasında çeltik üretildiğini ifade etti.
“Türkiye’nin 81 İline Bafra’dan Pirinç Gider”
Çeltiğin
büyük bir kısmının Bafra’da ve Terme’de bulunan fabrikalarda işlendiğini ve iş
piyasaya gönderildiği belirten Fatih
Öztürk,”Türkiye’nin 81 iline buradan ürün gider.81 iline buradan pirinç
gider, biz bunu da aştık. Biz, buradan yurt dışına da, örneğin Gürcistan’a da,
Bafra’dan pirinç gönderiyoruz. Yani Bafra’dan ihracaat yapıyoruz. Bafra’nın
pirinci Gürcistan’a kadar gider. Yani bizim büyük amaçlarımızdan biri Bafra
pirincini ve çeltiğini Türkiye’ye duyurmaktı, biz bunu başardık. Ülkem’i
Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri yaptık.
Ülke,
Türkiye’nin en büyük pirinç üreticilerinden biri, yani fabrikamızın günde 450
bin tonluk kapasitesi var. Dolayısıyla
Ülkem’ de marka olduktan sonra yanına ek markalar çıkarttık. Yani Tanem ve
Hasat gibi yeni markalarda yaptık. Bunlarda Bafra’nın markalarıdır. Onlar
vasıtasıyla, Türkiye’nin her köşesine, 81 iline Bafra’dan ürün gider. Çeltik
konusunda, Bafra’da hacimleri itibari ile çok büyük fabrikalar var. Bafra’nın
bütün çeltiğini Bafra’da bulunan fabrikalar işlemeye kalksalar, bir ayda
işlerler. Her yeni marka Bafra için bir avantajdır. Kısacası her yeni marka
bizim gücümüze güç katar “ dedi.
“Bafra’da Çeltiğin Alternatifi Yok”
Dünya’da
pirinç kendi damak tadıyla gittiğini belirtenFatih Öztürk, “Herkesin ayrı bir damak tadı vardır. Türkiye’de
baldo ve Osmancık türü pirinci tüketiliyor. Bizim Türk milletinin de damak tadı
bu, diğer markalar gelen pirinçle, bizim ülkemizin damak tadına uymuyor. Bu
konuda tabi damak tadı çok önemlidir. Türkiye’nin üretimi zamanın şartlarına
göre de değişiyor. Yani, Türkiye’de yaklaşık 850 bin ton civarı, bu rakamın 550
veya 600 bin tonunu biz üretiyoruz. Biz, 800- 850 bin ton civarında tütün
üretiyoruz. Dışarıya ihraç etmeniz için dışarıdan çeltik almanız lazım, çok
ciddi bir çeltik ithalatımız yok. Bafra’da çeltiğin alternatifi yok” diye
konuştu.
Samsun Gıda San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu
Başkanı Fatih Öztürk,Çeltik Fabrikalarında Gıda Mühendisi çalıştıran tek fabrika
olduklarını söyledi.
“Türkiye’nin en Kaliteli ve en Leziz Pirinç Bafra’dan
Yetişiyor”
Türkiye’de ki en kaliteli çeltiğin Bafra
Ovası'nda yetiştiğini belirtenSamsun Gıda San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fatih
Öztürk, ” Bafra pirincinin talep görmesinin
ardından Ülkem’in isminin yanında, Baldo’ya rakip olsun diye pirincin iri
tanelerinden elek üstü denilen bir çalışma çıkardık ve sonrasında ise bu elek
üstü çalışmasının adını da markalaştıralım istedik ve Ülkem Jumbo adını koyduk.
Biraz daha ekonomik olsun diye, ürünümüz Ülkem’den biraz ucuz olsun ama yine
biz onu farklı yapalım yine kendi sınıfında sıra dışı olsun diye bu iki
markanın yanında birde Tanem ve Hasatadını bu ürünümüze koyduk.Bizim her bölgede çalıştığımız büyük toptancılar var.
Biz, perakendeci olmadığımız için biz toptancılarla birlikte çalışıyoruz.
Toptancılar kendi bölgelerine kendileri dağıtım yapıyor. Bu konuda biz,
Türkiye’nin bütün bölgelerine ulaşıyoruz.
Bafra’nın
toprak yapısı ve suyu, Bafra’da çeltiğin kalitesinin nereden geldiğinin en
güzel kaynağıdır. Türkiye’de son 6 yıl içerisinde en fazla ekilen pirinç türü
Osmancık türü, doğa yapısına, Türkiye şartlarına uyumlu ve bölgelere uyumludur.
Dolayısıyla Türkiye’nin her tarafına Osmancık türü ekiliyor. Osmancık türü
çeltik Bafra’da da en fazla verim veriyor” şeklinde konuştu.
NAMIK AZGIN
Yorumlar
Yorum Gönder